[O1] Świerszcz w dmuchawie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • FotoDamian
    Classic
    • 2009
    • 22

Zamieszczone przez andriu79
    hey jestem zainteresowany logiem na grilla
    hej, to dopisz się do listy, hej
  • michal788
    Ambiente
    • 2008
    • 225

Drażniący świerszcz który dostał się do wentylatora podczas wymiany filtra przeciwpyłkowego. Niestety ale jeżeli czegoś się nie zrobi samemu to można być prawie pewnym że będzie trzeba poprawić i tak się stało. Mechanicy zrobili wszystko co trzeba ale nie dopilnowali czegoś co się dostało do dmuchawy i teraz denerwuje, a jak włączę wewnętrzny obieg to można dostać k............ Proszę o pomoc jak podejść do tematu bo autko mam dopiero 3 tygodnie i nie mam bladego pojęcia jak się do tego zabrać.
    Dzięki i pozdrowienia dla wszystkich
    skoda octavia elegance 1.9 TDI/110km, 146tk

Komentarz

• Arek
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 3143

musisz odkręcić schowek i jak go juz zdemontujesz to bedziesz widział winowajce.
      u mnie przyczyna buczenia byl liść :evil:
      -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Albo wyjac filtr i probowac wyjac cos od gory, albo odkrecic schowek pasazera, odkrecac oslone obudowy dmuchawy i wyjac cos ze srodka Innych rad brak :diabelski_usmiech
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Maro2225
          Ambiente
          • 2007
          • 113

michal788, ja jak jeszcze nie wiedzialem jak prawidlowo wymienić filtr przeciwpyłkowy, wyciągnąłem stary i włożyłem nowy poprzez podważanie podszybia. Poprzez małą szczelinę udało mi to zrobić, ale o mało nie połamalem plastików.Jednak przy całej operacji, z braku normalnego podejścia i braku możliwości oczyszczenia z brudu calego podszybia, nawpadało mi pod filtr chyba z garść liści. Przy każdym zalaczeniu dmuchawy słychać było terkotanie, buczenie i masę innych niepokojących dźwięków. Zdawałem sobie sprawę jaka czeka mnie praca żeby to wszystko rozebrać i wyczyścić , dlatego postanowiłem spróbować jazdy z włączonym na max ogrzewaniem, ale bez nawiewu , tak żeby całe gorące powietrze nie szło do kabiny , tylko zostalo wewnątrz układu ogrzewania ( wyloty powietrza do środka pozamykane ). Po kilku dniach , liście wyschły na pieprz i po kilkudziesięciu razach gwałtownego załączania wentylatora na wysoki bieg ( otwarte wyloty powietrza ) pozbyłem się wszystkich zanieczyszczeń które się dostały do dmuchawy. Żeby zwiększyć siłę wyrzucanego powietrza do wnętrza , zamykalem i otwierałem na przemian wyloty. Spróbuj , może się uda . Pozdrawiam .
          Maro

Komentarz

• Arek
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 3143

myślę ze niema co kombinować,mi wyjecie tych lisci zajęło ok 35minut
            -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Sorry ale się podepnę pod temat.

Ja zauważyłem ostatnio , że z dmuchawy wydobywa się dziwny dźwięk , takie syczenie i najbardziej słychać przy większych obrotach dmuchawy i nie ma róźnicy czy na klimie czy bez... :|
              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Tomaszek
                RS
                S_OCP Member
                • 2008
                • 1545
                • Citroen

Ziomal a kiedy wymieniałes ostatnio filtr przeciwpyłkowy?Bo u mnie podobne objawy sa przy zabrudzonym filtrze.

Komentarz

• Ziomal
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 5841
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Tomaszek
                  Ziomal a kiedy wymieniałes ostatnio filtr przeciwpyłkowy?Bo u mnie podobne objawy sa przy zabrudzonym filtrze.
                  No właśnie , pyłkowy był wymieniany niecały rok temu i też mi to dzisiaj do głowy przyszło.
                  Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Tomaszek
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1545
                    • Citroen

Ziomal no ja wymieniam co 4-5 miesięcy i jak wyciągam to jest tak zawalony,że się dziwię ze powietrze jeszcze przez niego przelatuje.Wymien tylko filter i przestanie Ci syczeć w klimie!

Komentarz

Pracuję...